keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Archipelacon - melkein kuin ulkomailla pt.1

*Tämä raportti tulee kahdessa osassa koska pituus*
Viikonloppuna oli fantasia-ja scifitapahtuma Archipelacon Maarianhaminassa, ja nyt pakko heti sanoa että se oli erilaisin ja ohjelmallisesti mielenkiintoisin coni missä olen käynyt. Todella monessa ohjelmassa tuli käytyä, ja vaikka pari niistä olikin alkuun sitä, että menen mukana kun kaikki muutkin menevät, niin silti oma mielenkiinto säilyi ohjelman ajan. Selkeästi huomasi myös sen, että tämä con on suunnattu vanhemmalle yleisölle (tai no niin se kai menee tyyliin Finnconissakin), kuin muut conit joissa olen käynyt, ja cossaajia oli vain vähän paikalla. Meidän porukka taisi olla melkein ainoita cossaajia perjantaina, lauantaina sitten olikin jo vähän enemmän masquerade-jutun takia.

Archipelacon alkoi jo torstai-iltapäivänä, ja ihmiset conin takana olivatkin järjestäneet ryhmämatkamahdollisuuden Turusta laivalla torstai-aamuna (en sitä tiedä että saatiinko lipuista minkäänlaista ryhmäalennusta, mutta ainakin matkojen varaus kävi yksinkertaisesti) Ja koska olin ollut töissä vielä keskiviikko-iltana, en silloin enää kerinnyt Aisulle Turkuun majoittumaan, vaan äiti oli lupautunut viemään mut turkuun (alunperin diili tais olla niin että mä ajan, mutta onneksi pääsin luistamaan siitä, ja sain nukkua autossa) Lähtö kotoa oli vähän ennen kuutta että kerittäisiin ennen kahdeksaa satamaan. Satamassa sitten näin lopun coniseurani eli Aisun, Sevenin, Chooichin ja Chooichin poikäystävän Jonin.Wuuuu, laiva lähtee satamasta.. Huomasin taas hameiden ihanan puolen tuulisella säällä. Helmat nousevat korviin ja kyseisen efektin takia olikin erittäin mielenkiintoista kuvata laivan kannella. 

Onneksi olimme tajunneet ottaa hytin myös menomatkalle, sillä kaikki oli vähän väsyneitä ja parin tunnin päikkärit oli hyvä asia. Omat yöuneni ke-to välisenä yönä jäi siihen vajaaseen kolmeen tuntiin, kun aivot päätti että nyt on aamu neljän aikaan aamuyöstä(tuntia ennen kuin olis oikeesti pitänyt herätä), ja eipä muillakaan kauheasti pidemmät yöunet sitten tainnut olla


Maarianhaminaan päästyämme talsimme hotelliin, josta olimme (chooichi oli) varannut huoneet meille, ja oli ihan kivaa vaihtelua nukkua coniyöt kerrankin kunnolla, kunnon sängyssä ja paikassa jossa ei ole kauheasti muita ihmisiä. Kyseinen asia auttoi siinä etten ollut ihan niin väsynyt kuin olisin voinut. Ja tietenkin suihku, ja kylppäri jonka jakaa vain kolmen ihmisen kanssa oli myös plussaa. Sekä hotellin aamiainen, vaikka se ei ollutkaan niin laajavalikoimainen kuin mitä odotin, mutta jokatapauksessa sai ruokaa aamulla. (mutta suklaamuroja ei ollut)
Hotelli myös sijaitsi ihanan lähellä tapahtumapaikkaa, vain n.5 minsan kävelymatkan päässä
Archipelaconin viralliset avajaiset alkoivat neljältä ja lähdimme Alandicalle, siis paikalle jossa tapahtuma pidettiin, hyvissä ajoin, koska tarvitsimme liput, kun missasimme mahdollisuuden saada ne jo laivasta.. Kuitenkin lippujen saanti sujui nopeasti, kun siellä oli selkeästi ilmoitettu sukunimen mukaan että minkänimiset henkilöt saivat mistäkin jonosta lipun. 


Kyseinen badge siis toimi lippuna, ja se sai tunteen että nyt on joku todella tärkeä ihminen jossain todellä tärkeässä tapahtumassa. Ja sekin oli badge-muodossa kivaa, että cossikuvissa ei näkynyt tyhmää ranneketta.

Avajaiset olivat todella lyhyet, mutta eipä kai mitään pitkää spektaakkelia olisikaan tarvinnut, kun kaikki tärkeimmät tiedot tuli selville lyhyessäkin ajassa. Kunniavieraat esiteltiin, niitähän siis oli George R.R. Martin, Parris Mcbride, Johanna Sinisalo, Karin Tidbeck sekä Gary K. Wolfe. Kahta viimeistä en tuntenut entuudestaan eikä edelleenkään ole suurta kiinnostusta heitä kohtaan (en kyllä Parris Mcbridekaan tuntenut, mutt googlasin sen, ja hän osottaitui mahtavaksi tyypiksi, kun kuuntelin panelia, jossa hän oli mukana) Sinisalokin on lähinnä tuttu äikäntunneilta, joissa on kuullut esitelmiä hänen kirjoistaan, itse en ole saanut aikaiseksi lukea mitään Sinisalon kirjoja, mutta tarkoituksena on kyllä ollut. Ehkä sitten joskus... George R.R Martinhan oli se varsinainen syy, minkä takia päätimme viime elokuussa lähteä archipelaconiin, ja hän oli mukana varsin mielenkiintoisissa paneeleissa/ohjelmissa, mutta niistä lisää myöhemmin.. 
Avajaisten lisäksi kävimme Tidbeckin ja Sinisalon haastattelussa, joka oli varsin mielenkiintoinen, vaikka meinasinkin nukahtaa välillä, mutta se vain johtui liian lyhyistä yöunista ja siitä että istui paikallaan pitkän aikaa. Ja sitten illalla oli Quinsonituksen konsertti, ja se oli todella hyvä. Siellä siis oli erilaisista fantasia-ja scifi elokuvista sekä sarjoista musiikkia, ja AAAAAAAAA niin ihanaa kuultavaa, varsinkin kun ne soitti viimeiseksi Inceptionista Time-kappaleen, tykkään siitä tosi paljon, sekä Doctor Who:n I Am the Doctor, lempikappaleeni kyseisestä sarjasta ja fanitan sitä niin paljon. Harmillisesti konserrti kesti vain vähän yli tunnin ja loppui ihan liian aikasin..

Konsertin jälkeen lähdimme hotellille takaisin, koska jollain muullakin kuin minulla oli vielä cossi kesken (ei varmaan yhtään yllätä ketään xD) ja tarvitsimme aikaa niiden tekemiseen. Eli hotellihuoneesta tuli cossintekohuone.. Mulla  ei onneksi ollut kuin Weissin kenkien maalaaminen, ja niistä tuli suhtkelvolliset, että kehtasi laittaa seuraavana päivänä jalkaan.. Ja en edes onnistunut maalaamaan huoneen lattiaa tai sohvaavaaleansiniseksi, vain oman polveni.Ja niin koitti perjantai ja suht aikainen herätys, että kerittäisiin kymmeneltä alkavaan luentoon kuvitteelisista kielistä. Ihmeellistä kyllä, mä olin se joka heräs ja nousi ensimmäisenä kellonsoiton jälkeen, kun normaalisti olen se joka vaan kääntää kylkee kellon soidessa ja jota saa herätellä vielä senkin jälkeen. Olin kyllä koko viikonlopun tälläinen outo virkeä aamukummajainen. Perjantaina siis cossasin Weissia RWBY:sta, se on Rooster Teethin, amerikkalaisen pienen yhtiön(vai mikskä nitä nyt sanotaankaan) tekemä sarja, Rooster Teeth keskittyy ehkä enemmän kaikkiin pelijuttuihin ja tälläsiin mutta RWBY on hyvä animaatiosarja, jossa päähenkilöist kaikki on naisii/tyttöi ja tosi badasseja ja muutenkin siis silleen aidontuntusii et ei vaan miesyleisölle suunnattuja ja seksistisestä näkökulmasta kirjotettua ja jeeee hyvä sarja, kannattaa tutustua jos kinnostaa. 

Mutta siis Weissilla on valkoiset hiukset, ja sen myötä valkoiset kulmakarvat, joten mun tarvitsi metsästää valkoista ripsarii että saisin kulmani värjättyy, kun omani on tosi tummat ja aikas paksutkin. Ja jätin tämän etsimisen laivalle, koska taxfree ja halpa kosmetiikka. Mutta se ei ollutkana niin yksinkertaista: eka kävin laivan varsinaises kosmetiikkakaupas, ja rohkaistuin kysymään myyjäihmiseltä että onko niillä siellä myynnissä kaksipäistä ripsiväriä, jossa olisi mukana valkoinen base-väri. Myyjä sanoi että joo kyllä sellainen on pitänyt tulla, mutta sitä ei löytynytkään, ja hän ohjasi meidät Maybellinen hyllylle eri kauppaan. Maybelinen hyllyillä olisi toki saattanut olla sitä, mutta  se oli loppunut, ja sitten kysyin uudelta ihmiseltä, ja tämä tiesi sanoa merkin ja minkäniminen kyseinen ripsari oli (L'oreal Superstar), ja L'orealin hylly oli siis ensimmäisessä kaupassa, eli karkkiostojen jälkeen takaisin alkupisteeseen ja ihmettelemään kyseistä hyllyä. Ensimmäinen myyjä oli siis koittanut etsiä kyseiseltä hyllyltä sitä mutta ei ollut siitä löytänyt, ja syykin selvisi sen jälkene kun Aisu bongasi ripsarin. Se oli kahden muun ripsarin välissä ja niin uusi tuote ettei sille ollut hintalappua, tai testeripurkissa testeriä. Mutta onneksi siis kyseinen ripsari löytyi  ja se jopa toimi kulmien värjäyksessä jeeee!

Takaisin perjantain ohjelmaan. En kykene muistamaan paljoa mitään fiktiivinen kieli-paneelista koska koomailin suurinpiirtein koko luennon ja melkein nukuin siellä.. Oli siis edelleenkin kiinnostavaa, mutta kun väsyyymyyss.. sen muistan että yksi panelisti puhui ärsyttävästi.
Seuraavaksi kävimme Life in Fandom-jutussa jossa puhuivat Parris Mcbride, GRR Martin, sekä Gary K.Wolfe. Aiheena oli omat kokemukset fandomissa ja oli erittäin mielenkiintoista kuulla minkälaisia olivat conit amerikassa joskus 70-luvulla. Ja Parris Mcbride on ihan paras tyyppi, ainakin siltä tuntui kun hän puhui.
Kävimme myös kuuntelemassa ASOIAF:in kääntämisestä. Siellä haastateltiin suomalaista kääntäjää, sekä espanjalaista kääntäjää, ja tämäkin ohjelma oli todella kiinnostava ja informatiivinen ja melkein haluaisin lukea kyseistä sarjaa myöskin suomeksi, mutta sitten taas olen lukenut kolme kirjaa englanniksi, ja kaks viimeistä kautta katsonut ilman tekstityksiä, niin suomenkieliset nimet kuten Jon Nieton ja Daenyrys Myrskysyntyinen tuntuu kyllä niin oudoilta, vaikka niihinkin varmasti tottuisi suht pian. Samaan aikaan olis mennyt myös Diversity in YA-luento, joka tuntui kanssa kiinnostavalta, mutta sitten mietin että paljonkohan saisin siitä uutta asiaa irti, ja paljonkohan olisi ollut samantyylistä, mitä tumblrissa tulee vastaan joten päätin mennä muiden mukana käännösjuttuun, enkä kyllä kadu.
Käännösjutun jälkeen oli GRR Martinin reading ja hän luki Barristan Selmy kappaleen uudesta ASOIAF-kirjasta. Olisin kyllä mielummin halunnut Arianne Martell kappaleen, kun olen siitä hahmosta saanut sen käsityksen että se on tosi hyvä. Ja koska en kauheasti tykkää Barristanista niin senin takia Arianne olis ollut kivempi.

LGBT in Scifi/Fantasy olisi saattanut myöskin olla kiinnostava ohjelma, mutta koska weissin kengät oli tosi tuskaset jalassa ja kun muutkin oli menossa hotellille vaihtamaan cossit pois niin menin mukaan ja jalat kiittivät.. Ei kengissä siis muuta vikaa ollut, kuin että ne on liian kapeat varpaitten kohdalta ja sitten hiertää tosi paljon, luulin että se ei olis niin paha, mutta väärässä olin..
Seuraavaan kiinnostavaan ohjelmaan olikin aikaa pari tuntia, joten hyvää aikaa jäi lahnata ja koomailla huoneessa, ja ottaa cossi pois ja käydä suihkussa jne.. Harmi kyllä se luento johon olisin halunnut todella pajon seuraavaksi, eli biologinen näkökulma kaikkiin scifi-juttuihin oli ihan täynnä kun ehdimme Alandicaan, joten se jäi sitten välistä. 
Kahdeksalta alkoi kaksi kiinnostavaa ohjelmaa Mad Scientists ja Game of Thrones-burleski-show. Menin sitten burleskijuttuun, koska se olisi voinut olla tosi hauska, mutta eipä sitten ollutkaan. Siitä olisi voinut saada ihan juonellisen ja hyvä esityksen, mutta nyt se oli vain njääääh ja tosi nopeesti käyty läpi ja silleen... 
Ihan sama vaik aisun mielest sillä on ruma ilme, mut mul on hyvä ilme ja se on pääasia, eiku siis xD

Kuvia Weissistä yllä (Aisu on ottanut ne joissa ei itse esiinny, ja chooichi sitten loput), Aisu oli Yang samasta sarjasta ja otettiin pari yhteiskuvaa, vaikka nämä kaks ei sillai kauheesti samois kohtauksis pelkästään kaksistaan oo, vaikka molemmat onkin päähenkilöitä. Ja oli tosi orpo olo poseerata ilman proppia. Mutta ehkä mä sen miekan joskus saan tehtyä, en kuitenkaan animeconiin, koska siihen aika ei riitä.. BTW toi rakennus näytti jonkin verran hahmojen koulurakennukselta, joten sitä käytettiin kuvien taustalla.Oman haasteensa kuvien ottamiselle loi aurinko, joka paistoi koko ajan ja varsinkin kun valkoinen tukka tykkää ylivalottuu helposti niin oli tosi ärsyttävää..
 Ohjelmien ja kuvien ottamisen lisäksi Joni opetti mahjong-pelin säännöt, ja en kyllä vieläkään ymmärrä kyseisestä pelistä muutakun että erilaisten parien ja suorien keräily on kivaa...
Kauniita kuvia pelistä..
Ja muutenkin siis pelailtiin conin aikana paljon ihan normikorteilla, skibpo-korteilla sekä hobitti love letterii,
Perjantai oli kyllä kiva päivä, se tosiaan kyllä hämäs kun muita cossaajia ei näkynyt ja sitten kun meillä oli vielä huomioväriset tukat, mutta ei se mitään.. Saatettiin päästä myös johonkin ylen videokuvaan kun pelattiin mahjongia (taivutetaanko se noin?) tai johonkin muuhun, kun ainakin joku videokameratyyppi osoitti kamerallaan meiän pöytää aika pitkään, ja sen vieres oli ihminen ylen mikrofoni kädes..

Illalla sitten tuli koomaväsymys ja en oikein jaksanut innostua pool partyista niin paljoo, kun oli nälkäkin, ja näköjään Maarianhaminas ei montaa paikkaa oo auki yhdentoista aikaan illalla, mutta ei se mitään selvisin silti hengissä nallekarkeila, ja huomasin taas etten tykkää mistään mikä sisältää alkoholia, kun maistoin toisten juomia..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti